Friganele piperate de cartofi
PrinteazaFriganele piperate de cartofi din: cartofi, ou, faina, ulei, piper, sare.
- 1/2 kg cartofi
- 1 ou
- 1-2 linguri făină
- 2 linguri ulei (untură)
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Cartofii cruzi, spălaţi şi curăţaţi de coajă, se rad pe râzătoare. Se adaugă un ou crud, făina, piperul şi sarea. Eventual se pune şi puţin bicarbonat.
Se ia apoi câte o lingură din compoziţie şi se prăjeşte într-o tigaie cu ulei încins. Se rumenesc pe ambele părţi, obţinându-se friganele bine prăjite.
Ca variantă, menţionăm că în compoziţie se poate amesteca şi un aluat de clătite (făină, ou şi câteva linguri de lapte), eventual mai gros (făină mai multă).
In rest pregătirea este aceeaşi (formarea şi prăjitul) ca şi în varianta de bază.
Friganelele de cartofi, frecvent pregătite în zonele de deal din Muntenia şi Oltenia, sunt foarte asemănătoare cu „tocii” bucovineni.
Pofta buna!