Friptura ca la Cluj
PrinteazaFriptura ca la Cluj din: pulpa de porc, usturoi, untura, sare, piper, boia, cimbru, ceapa, ardei, ciuperci, vin, cartofi, unt, lapte.
- 1 kg pulpă de porc
- 5-6 căţei de usturoi
- 1 lingură untură
- sare
- piper
- boia iute
- 1 lingură cimbru
- 1 ceapă mare
- 1/2 ardei capia
- 300 g ciuperci
- 150 ml vin roşu
- 500 g cartofi
- 2 linguri unt
- 150 ml lapte
Mod de preparare:
Cureţi usturoiul şi îl zdrobeşti, după care îl amesteci împreună cu untura moale şi cimbrul. Presari bucata de pulpă cu sare, piper, boia şi o ungi cu untura condimentată. Aşezi carnea în tavă şi, de jur-împrejur, ceapa mărunţită şi ciupercile întregi sau tăiate felii.
Pui în tavă apă şi vin şi introduci tava în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 2 ore. Periodic, scoţi tava şi stropeşti friptura cu sosul din tavă şi, dacă e cazul, completezi cu apă. Când ciupercuţele s-au pătruns, le poţi scoate, ca să nu se ardă.
Intre timp, fierbi cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi îi faci piure, adăugând untul, laptele, sare şi puţină apă în care au fiert cartofii. Serveşti friptura alături de piure, de sos şi de murături.
Friptura este bună atât caldă, cât şi rece.
Sfat: Un piure foarte gustos vei obţine din cantităţi egale de cartofi şi conopidă.
Pofta buna!