Friptură de curcan cu chifteluţe şi crochete de cartofi
PrinteazaFriptură de curcan cu chifteluţe şi crochete de cartofi din: curcan, sare, piper, telina, ceapa, unt, carne tocata pentru carnati, patrunjel. cimbru, salvie, dafin, concentrat de gaina, paine, unt, vin, smantana.
Ingrediente:
- 1 curcan de circa 3 kg
- sare
- piper negru
Umplutura:
- 2 codiţe de ţelină
- 1 ceapa
- 75 g unt
- 200 g carne tocată, condimentată, pentru cârnaţi
- 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
- 4 fire cimbru
- 3 fire salvie
- 3 foi de dafin
- 200 ml concentrat de găină
- 300 g miez de pâine albă
- 3 linguri unt topit
- 250 ml concentrat de găină
- 100 ml vin alb, sec
- 200 ml smântână
Mod de preparare:
Friptură de curcan cu chifteluţe şi crochete de cartofi: Mârunţeşte ceapa şi codiţele de ţelină. Topeşte untul şi sotează legumele.
Adaugă carnea tocată şi prăjeşte 3-4 minute. Adaugă verdeaţa şi asezonează, înmoaie pâinea în concentratul de găină şi adaugă carnea.
Amestecă pentru a obţine o pastă.
Preîncălzeşte cuptorul la semnul 6/180’C. Spală curcanul în apă rece, apoi tamponea- ză-1 cu hârtie absorbantă.
Presară curcanul, în interior şi în exterior, cu sare şi piper. Umple-1 cu compoziţia şi coase cavitatea cu aţă. într-un vas, pe foc. încinge untul topit şi rumeneşte curcanul la foc mare, uniform, pe toate părţile.
Aşază curcanul în tavă, cu pieptul în jos, adaugă dafinul şi dă la cuptor 2 ore. Din când în când. stropeşte-1 cu grăsimea din tavă.
Apoi lasă friptura să se odihnească, acoperita cu folie, minim 30 de minute.
Degresează lichidul din tavă, adaugă concentratul de găină şi vinul. Pune tava pe foc, amestecând continuu.
Pasează sosul şi pune-1 într-un vas la foc mare lasă să fiarbă până când scade la jumatate.
Adauga smantana si lasa sa fiarba pana cand obtii circa 300 ml sos.
Chiftelute:
Topeşte 2 linguri de unt şi sotează 1 ceapă mică, tocată mărunt. într-un bol larg, amestecă 500 g carne tocată de porc cu 1 felie de pâine albă, înmuiată în lapte şi apoi stoarsă, 1 ou, 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat, 2 linguri de cimbru mărunţit, sare şi piper negru, proaspăt măcinat.
Modelează cu mâinile ude chifteluţe mici şi prăjeşte-le.
Crochete de cartofi:
Fierbe 1 kg de cartofi în coajă. Curăţă-i şi apoi lasă-i să se răcească. Dă-i prin maşina de tocat si amestecă-i cu 100 g caşcaval răzuit, 200 g mazăre din conservă, sare, piper, 1 ou şi 100 g făină.
Frământă un aluat potrivit şi modelează-1 într-un sul. Taie-1 bucăţi egale şi modelează crochete. Trece-le prin făină, ou, pesmet şi prăjeşte-le.