Friptura de curcan cu sos de gutui
PrinteazaFriptura de curcan cu sos de gutui din: curcan, costita afumata, supa de pasare, ulei, gutui, vin alb, rosii, piper boabe, sare.
- un curcan
- 200 g costiţă afumată
- o ceaşcă supă de pasăre
- un kg gutui
- o ceaşcă ulei
- două linguri zahăr
- un pahar vin alb
- un kg roşii (decojite şi tăiate felii subţiri)
- piper boabe
- sare
Preparare:
Curcanul se sărează în interior şi pe dinafară, apoi se lasă să stea cu sarea pe el o oră.
Se pune apă în tava de friptură, se adaugă boabe de piper, apoi se aşază curcanul învelit cu fâşii de slănină.
Se adaugă uleiul şi se pune tava în cuptorul încins, la foc potrivit, unde se frige curcanul circa o oră.
Se întoarce, se stropeşte carnea cu sosul din tavă, se potriveşte de sare şi se continuă frigerea.
Friptura este gata când a stat la cuptor câte o oră pentru fiecare kg de carne.
Se adaugă vinul alb când carnea devine rumenă.
Separat se prepară sosul: se taie în felii groase fiecare gutuie, se elimină seminţele şi se pun gutuile într-o cratiţă emailată cu ulei şi se lasă să se înmoaie la foc potrivit, circa 20 minute.
Se adaugă zahărul şi roşiile, apoi se continuă fierberea până când sosul devine consistent.
Se răstoarnă sosul sărat si îndulcit după gust pe un platou.
Se aşază friptura tăiată felii potrivite în mijlocul platoului şi se servesc împreună.
Costiţa afumată scoasă de pe friptură, după ce aceasta este gata, nu se foloseşte la servit. Friptura se serveşte cu garnituri de legume sotate şi salate.
Pofta buna!
Friptura de curcan este usoara si foarte gustoasa. As incerca si eu cu sos de gutui.