Friptura de cocos cu dovleac gratinat
PrinteazaO reteta absolut delicioasa de friptura de cocos cu dovleac gratinat din: cocos, ceapa, tarhon, patrunjel, supa de pui, unt, morcovi, praz, telina, ierburi aromatice, usturoi, dovleac, nucsoara, smantana, cascaval, vin alb, sare si piper.
- 1 cocoş de 3-3,5 kg
- 2 cepe
- 1 legătură de tarhon
- 1 legătură de pătrunjel
- 3,25 l supă de pui
- 60 g unt
- 2 morcovi
- 1 praz
- 1/2 tulpină de ţelină
- 2 legături de ierburi aromatice
- 5 căţei de usturoi
- 1 dovleac de 3 kg
- nucşoară
- praf de ardei iute
- 4 dl smântână groasă
- 80 g caşcaval ras
- 1 dl vin alb
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţaţi cocoşul de măruntaie şi pârliţi-l, săraţi şi piperaţi interiorul. Umpleţi-l cu o ceapă curăţată, cu tarhonul şi pătrunjelul; coaseţi deschizătura cu ac şi aţă alimentară şi legaţi-i pulpele cu o sfoară. Puneţi-l la fiert 30 de minute în trei litri de supă de pui; scoateţi-l, scurgeţi-l şi puneţi-l într-o tavă de cuptor cu untul făcut bucăţele.
Băgaţi-lîn cuptorul încălzit în prealabil la 280°C, stropind carnea cu sosul lăsat de ea. După 1 oră adăugaţi doi morcovi, o ceapă, un praz, o jumătate de tulpină de ţelină, un mănunchi mic de ierburi aromatice şi un căţel de usturoi, toate curăţate şi spălate.
Curăţaţi dovleacul şi scoateţi-i sâmburii. Tăiaţi-l bucăţi şi daţi-l în clocot 12 minute în apă sărată în care aţi aruncat un mănunchi de ieburi aromatice şi trei căţei de usturoi. Scoateţi bucăţile cu o spumieră şi uscaţi-le uşor cu un şervet de bucătărie.
Ungeţi cu usturoiul rămas o tavă de cuptor, aşezaţi în ea dovleacul şi sfărâmaţi-l cu o furculiţă. Adăugaţi sare şi piper, un vârf de cuţit de praf de nucşoară şi unul de boia iute; acoperiţi totul cu smântână. Presăraţi deasupra caşcaval ras fin şi gratinaţi în cuptorul încins în prealabil la 240°C.
Scoateţi cocoşul din cuptor, înlăturaţi excesul de grăsime, înmulţiţi sosul cu vin şi evaporaţi-l pe foc. Turnaţi 2,5 litri de supă şi lăsaţi pe foc până scade complet. Adăugaţi puţin unt la sosul rămas în tavă, pentru a obţine un sos delicat. Porţionaţi cocoşul felii şi serviţi-l cu garnitură de sos şi de dovleacul gratinat.