Friptura de curcan cu portocala
PrinteazaFriptura de curcan cu portocala din: curcan, portocala, telina, lamaie, unt, ceapa, cuisoare, salvie.
- coaja răzuită de la 1 portocală şi 1/2 portocală tăiată bucăţi
- 1 curcan de circa 4,5 kg
- 1 lămâie, tăiată sferturi
- 2 codiţe de ţelină, tocată
- 200 g costiţă, felii
- • 40 g unt nesărat
- 2 foi de dafin
- 1 ceapă, tăiată în două
- 8 cuişoare
- 2 morcovi, tocat
- câteva frunze de salvie
Mod de preparare:
Combină coaja de portocală cu untul. Unge pieptul pe sub pieliţa de la gât. Introdu în cavitate foile de dafin, jumătate de ceapă în care ai înfipt cuişoarele, bucăţile de portocală şi de lămâie.
Aşază în tava de copt ceapa rămasă, morcovul şi felina într-un strat şi pune curcanul deasupra legumelor. Acestea vor da cărnii mai multă savoare; îndepărtează-le înainte de a prepara sosul.
Unge pasărea pe dinafară cu untul aromatizat rămas. Leagă cu aţă alimentară copanele, încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Presară cu un praf generos de sare şi piper negru proaspăt măcinat.
Acoperă pieptul cu feliile de costiţă şi inserează câteva frunze de salvie. Acoperă curcanul cu hârtie de copt pusă în dublu şi unsă cu unt şi dă la cuptor 2 ore şi 15 min. îndepărtează hârtia şi dă din nou la cuptor 30 minute.
Aşază friptura pe platoul de servit, acoperă cu folie de aluminiu şi lasă să se odihnească 30-40 minute înainte de a o servi.
Pofta buna!