Friptura de vita au poivre
PrinteazaFriptura de vita au poivre din: muschi de vita, sare, piper, ulei, arpagic, unt, coniac, smantana.
- 4 bucăţi de muşchi de vită (175 g)
- 1 lingură sare de mare grunjoasâ
- 2 linguri boabe de piper
- 1 lingură ulei vegetal
- 65 g arpagic, tăiat mărunt
- 50 g unt nesărat
- 125 ml coniac
- 175 ml smântână grasă
Mod de preparare:
Bucăţile de carne se sărează pe ambele părţi. Boabele de piper se zdrobesc .într-un mojar şi se freacă uniform de ambele părţi ale feliilor de carne. Se încinge bine o tigaie mare de fontă, la foc potrivit.
Se adaugă uleiul şi carnea. Bucăţile de carne se prăjesc câte 3 minute pe fiecare parte, apoi se lasă deoarte până se pregăteşte sosul.
Arpagicul se căleşte în jumătate din cantitatea de unt, la temperatură medie.
Se măreşte intensitatea focului şi se adaugă coniacul. Se fierbe la foc iute, amestecând continuu, până scade la jumătate din cantitate.
Se adaugă smântână şi se fierbe sosul în continuare, până scade din nou la jumătate din cantitate. Se dă focul la minim şi se adaugă, amestecând, restul de unt, până se încorporează bine, apoi se toarnă sosul peste carne şi se serveşte friptura.
Pofta buna!