Friptura de vitel impanata
PrinteazaFriptura de vitel impanata din: carne vitel, slanina, usturoi, ceapa, piper, vin, ulei, sare.
- 1,5 kg carne vitel (sau mânzat)
- 200 g slănină
- 1 ceapă
- 20 căţei usturoi
- 20 boabe piper
- 2 pahare vin
- 3 linguri ulei (untură)
- sare
Mod de preparare:
Se aleg una sau doua bucati de carne macră de vitel sau mânzat. Se curătă de pielite şi grăsime. Slănina se taie în fâşii subtiri şi înguste, pentru împănat. Se împănează carnea cu slănina (cam jumătate din ea) şi cu usturoiul. Se sărează, se unge cu grăsime şi se pune într-o tavă mai mare.
In tavă se adaugă tot uleiul, restul de slănină (tăiată în bucătele mai mici), piperul pisat mare (eventual şi alte mirodenii), ceapa tăiată în patru şi sare. Se completează lichidul cu 1 cană de supă (sau apă) şi se pune la cuptor pentru o jumătate de oră. După aceea se adaugă vinul şi se continuă fiertul până ce carnea se moaie bine (intră furculifa uşor în ea).
Când este gata, se scoate carnea şi se taie în felii groase de circa 1 cm, iar sosul se strecoară, se mai fierbe cu 1 cană de apă şi 1 pahar de vin roşu şi se serveşte separat.
Friptura se serveşte cu garnitură de cartofi (prăjiti, fierţi, piure etc.), de paste făinoase (spaghete, macaroane etc.) sau cu orez fiert.
Pofta buna!