Friptura de vitel in sos de alune
PrinteazaO reteta delicioasa de friptura de vitel in sos de alune din: pulpa de vitel, paine uscata, vin alb sec, marsala, busuioc, patrunjel, rozmarin, salvie, unt, albus, smantana, morcovi, dovlecei, fasole, ceapa verde, fasole verde, ulei de masline extravirgin, sare si piper.
- 1 bucată de pulpă de viţel cam de 1 kg
- 40 g miez de pâine uscată
- 3 pahare de vin alb sec
- 1 păhărel de marsala
- 1 legătură de busuioc, pătrunjel, rozmarin şi salvie
- 100 g unt
- 1 albuş
- 50 g alune prăjite
- 4 linguri de smântână
- 2 morcovi
- 2 dovlecei
- 150 g fasole albă tânără, în teci
- 3 fire de ceapă verde
- 100 g fasole verde subţire
- 2 linguri de ulei extravirgin de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneţi la înmuiat miez de pâine în jumătate de pahar de vin alb şi, când e umflat, stoarceţi-l şi puneţi-l într-un castronel. Spălaţi ierburile aromatice şi tocaţi-le, lăsând deoparte puţin rozmarin; căliţi ierburile într-o crăticioară împreună cu căţelul de usturoi curăţat, dar întreg şi cu 50 g de unt.
Turnaţi untul cu ierburi aromatice peste miezul de pâine şi amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Incorporaţi albuşul şi bateţi compoziţia, adăugând sare şi piper. Tăiaţi bucata de pulpă pe lungimea fibrei, cam la 2 cm adâncime; umpleţi tăietura cu compoziţia obţinută anterior, închideţi-o şi legaţi-o cu sfoară de bucătărie.
Săraţi şi piperaţi carnea, puneţi-o într-o tavă de cuptor, stropiţi-o cu ulei şi rumeniţi-o la foc iute, întorcând-o pe fiecare parte. Mai întâi stropiţi cu marsala şi lăsaţi-o să se evapore, apoi turnaţi vinul alb care a mai rămas; stingeţi focul şi adăugaţi puţin rozmarin.
Puneţi friptura în cuptorul încălzit în prealabil la 180°C, circa 1 oră şi 30 de minute, verificând să nu se usuce prea tare. între timp, curăţaţi zarzavaturile şi tăiaţi-le bucăţele, apoi fierbeţi-l în apă sărată începând cu legumele care fierb mai greu. Strecuraţi-le şi căliţi-le în tigaie cu 50 g unt şi cu un praf de sare.
Scoateţi friptura din cuptor, turnaţi deasupra un pahar de apă şi puneţi-o iar pe foc, adăugând smântână şi alunele tăiate pe jumătate; amestecaţi cu o lingură de lemn, potriviţi de sare şi de piper.
Lăsaţi-o pe foc 1 minut să se îngroaşe sosul. Serviţi-o la masă pe o tavă, cu garnitură de sos de alune şi de legume.
Friptura de vitel in sos de alune
Poftă bună!