Friptura din muschi de cerb
PrinteazaFriptura din muschi de cerb din: muschi de cerb, slanina, usturoi, morcov, telina, patrunjel, ceapa, cimbru, piper, sare, ulei.
- 1 muşchi de cerb (1,5-2 kg)
- 200 g slănină
- 1 căpăţână de usturoi
- 1 morcov
- 1 telină
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 ceapă mare
- cimbru
- piper boabe
- 2 linguri cu ulei
- sare
Pentru sos:
- 1 lingură cu unt
- 1 lingură cu făină
- 1 pahar cu smântână
- 1 pahar cu vin roşu
- sare
Mod de preparare:
Curăţaţi carnea de impurităţi şi ştergeţi (fără să spălaţi) pe toată suprafaţa cu un prosop înmuiat în ţuică sau alcool alb. Tăiaţi slănina beţişoare subţiri, curăţaţi usturoiul şi tăiaţi fiecare căţel în două. împănaţi muşchiul făcând tăieturi oblice în care puneţi slănină sau usturoi.
Curăţaţi legumele: ceapa, morcovul, ţelina şi pătrunjelul, tăiaţi beţişoare şi aşe- zaţi-le în strat alternativ într-o tavă mare de friptură. Aşezaţi carnea peste legume, condimentaţi cu sare, cimbru şi piper boabe. Turnaţi ulei şi 1 cană cu apă.
Puneţi tava în cuptorul fierbinte 1 oră la foc potrivit, apoi întoarceţi carnea, adăugaţi vinul şi continuaţi frigerea la foc moale. Scoateţi friptura pe platou, tăiaţi felii subţiri.
Pregătiţi sosul: înmuiaţi untul, adăugaţi făina în ploaie, omogenizaţi şi subţiaţi cu vin roşu pus în 2-3 reprize. Lăsaţi să fiarbă încet 1/4 oră. Treceţi legumele prin sită sau mixaţi, amestecaţi cu sosul de friptură şi smântână.
Serviţi lângă carnea peste care aţi turnat sosul de vin roşu, cu pâine de casă şi vin roşu.
Pofta buna!