Friptura din pulpa de miel, cu vin de Porto si glazura de coacaze
PrinteazaFriptura din pulpa de miel, cu vin de Porto si glazura de coacaze din: pulpa de miel, usturoi, ulei, rozmarin, ceapa, vin de Porto, portocala, cartofi noi, morcovi, fasole verde, jeleu de coacaze, lamaie, coacaze, sare, piper.
- 1,5-2 kg pulpă de miel, curăţată de excesul de grăsime
- 1 căţel de usturoi, curăţat şi tăiat felii subţiri
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 fir de rozmarin proaspăt
- 4 cepe, curăţate şi tăiate în sferturi
- 300 ml vin de Porto sau un vin roşu
- sucul şi coaja tăiată julienne de la o portocală
- 1 kg cartofi noi, mici, curăţaţi
- 350 g morcovi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri, pe diagonală
- 350 g fasole verde fină, curăţată şi tăiată buccăţi scurte
- 3 linguri jeleu de coaocăze roşii
- sucul de la 1/2 lămâie
- 175 g coacăze proaspipete sau congelate, fără codiţe
- 1/2 linguriţă de sare
- piper negru măcinat
- rozmarin proaspăt şi coacăze roşii pentru ornat
Mod de preparare:
Incingi cuptorul la 180 grade Celsius. Cu un cuţit ascuţit faci mici incizii în pulpa de miel şi introduci câte o feliuţă de usturoi în fiecare, apoi sărezi carnea şi o piperezi. Incingi uleiul într-o tavă foarte mare, rezistentă la foc şi rumeneşti mielul 10-15 minute, apoi îl scoţi pe o farfurie şi pui deasupra firul de rozmarin proaspăt.
In uleiul din tavă prăjeşti ceapa până se rumeneşte puţin. Elimini surplusul de grăsime, apoi adaugi 300 ml de vin şi sucul de portocală. Când dă în clocot, pui mielul înapoi în tavă şi îl stropeşti cu acest sos. Coci acoperit, în centrul cuptorului, circa 1 1/4 oră, având grijă să fie stropit frecvent cu sosul din tavă.
Adaugi cartofii şi morcovii, aranjându-i în jurul mielului. Stropeşti şi cartofii bine cu sosul din tavă, apoi îi acoperi şi îi mai coci o oră. Opăreşti fasolea în apă 2 minute, o scurgi bine, o pui în tavă şi mai coci totul 20 de minute. Scoţi mielul pe un platou mare, încălzit, scoţi legumele cu o lingură perforată şi le aranjezi în jurul mielului.
Ţii totul la cald. Sosul din tavă îl pui la fiert la foc mare, elimini grăsimea de la suprafaţă, apoi adaugi jeleul, sucul de lămâie şi coaja de portocală. Fierbi până când sosul se reduce la o glazură groasă. Adaugi coacăzele şi le mai fierbi 2 minute, apoi presari piper.
In glazură pui restul de vin, amesteci şi îl torni peste miel. Inainte de a duce friptura la masă, înlocuieşti firul de rozmarin copt cu fire proaspete de rozmarin şi ornezi friptura cu coacăze roşii.
Friptura din pulpa de miel, cu vin de Porto si glazura de coacaze
Pofta buna!