Friptura de gasca cu masline si stafide
PrinteazaFriptura de gasca cu masline si stafide din: gâscă tânără (cca 3 kg), sare, mere acrisoare, pesmet, pelin, stafide, supa de carne, făină, piper, smochine proaspete, nectarine proaspete, afine, portocale.
Ingrediente:
- 1 gâscă tânără (cca 3 kg)
- sare
- 300 g mere acrişoare
- 100 g pesmet
- 1 mână pelin
- 2 linguri stafide
- 125 ml supă de carne
- 1 -2 linguri făină
- piper
- 4 smochine proaspete
- 4 nectarine proaspete
- 100 g afine
- 2 portocale
Mod de preparare:
Gâscă se spală, se şterge şi se freacă cu sare pe dinăuntru şi pe dinafară. Se încinge cuptorul la 200°C.
Se amestecă pesmetul cu pelinul, stafidele, sare, zahăr şi optimi de măr. Gâscă se umple cu acest amestec.
Deschizăturile se cos cu aţă de bucătărie. Se taie vârfurile aripilor gâştei, şi pulpele se leagă de corp.
Se toarnă cca 500 ml apă în tava adâncă a cuptorului, iar tava se aşază pe şina inferioară a cuptorului.
Gâscă se pune cu pieptul în jos pe grătarul cuptorului, fixat pe şina de la mijlocul incintei.
Se coace o oră, apoi se întoarce şl se mai coace 1 1/2 – 2 ore. Se înţeapă de mai multe ori pielea şi, cu puţin înainte de a fi gata, gâscă se unge cu apă cu sare, folosind o pensulă.
Se scoate tava din cuptor. Se taie aţa şi se aşază gâscă pe un platou; se păstrează la cald. Se scoate grăsimea din tavă şi se toarnă supa; se dă în clocot.
Se adaugă făina amestecată cu o cantitate mică de apă; se lasă să dea în clocot, apoi se potriveşte de sare şi piper după gust.
In momentul servirii, se aşază pe platou, în jurul gâştei, sferturi de smochine, felii de nectarine şi de portocale şi boabe de afine.
Sosul preparat se serveşte separat.
Friptura de gasca cu masline si stafide
Pofta buna!