Friptură de miel cu budincă de cartofi si conopidă
PrinteazaFriptură de miel cu budincă de cartofi si conopidă din: smantana, lapte, usturoi, foi de dafin, nucsoara, sare de mare, piper, unt, cartofi, conopida, cimbru, parmezan, antricoate de miel, sare de mare, piper, ulei de masline si rozmarin.
Antricotul de miel este întotdeauna delicios — se prepară uşor, arată bine şi se găseşte la orice măcelărie bună. Cel mai bun este cel de la care s-a îndepărtat carnea şi grăsimea de la un capăt al osului, fiindcă arată minunat dacă e preparat cum trebuie.
Antricotul poate fi servit şi cu spanac înăbuşit cu unt şi nucşoară.
Ingrediente:
- 250 ml smântână groasă
- 250 ml lapte
- 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri
- 2 foi de dafin
- 1/2 nucşoară
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- un cubuleţ de unt
- 600 g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi felii de circa 1 cm grosime
- o jumătate de conopidă mare, curăţată şi tăiată felii groase
- frunzele de la câteva fire de cimbru proaspăt
- o mână de parmezan proaspăt ras
- 2 antricoate de miel cu câte 8 coaste, de la care s-a îndepărtat toată carnea şi grăsimea de la un capăt al osului
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- ulei de măsline
- frunzele de la o legătură de rozmarin proaspăt, tocate mărunt
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Puneţi într-o cratiţă smântână, laptele, usturoiul feliat şi foile de dafin, apoi radeţi deasupra nucşoara. Fierbeţi la foc mic 5 minute.
Luaţi cratiţa de pe foc, condimentaţi cu sare şi piper şi aruncaţi foile de dafin. Luaţi un vas ceramic mare şi frecaţi-l cu unt.
Puneţi pe fund un strat de cartofi, presăraţi-i cu cimbru, adăugaţi apoi un strat de conopidă, încă un strat de cartofi şi aşa mai departe, terminând tot cu cartofi.
Cu atenţie, turnaţi deasupra amestecul de lapte şi smântână. Ungeţi cu ulei o bucată de folie de aluminiu şi acoperiţi vasul (cu partea unsă în jos), apoi introduceţi-l în cuptorul încins pentru 40 de minute sau până când se înmoaie cartofii.
In timp ce se coace budinca, frecaţi carnea de miel cu sare şi piper, ungeţi-o cu puţin ulei de măsline şi aşezaţi-o într-o cratiţă mare, rezistentă la căldură, pe partea cu pielea.
Puneţi cratiţa la foc mijlociu, până când începe să se topească grăsimea — cam 4-5 minute. Intoarceţi carnea ca să se rumenească pe toate părţile.
Apoi scoateţi-o pe o planşetă de tocat şi presăraţi-o din abundenţă cu rozmarin tocat. Scurgeţi din cratiţă excesul de grăsime şi puneţi din nou carnea în ea, cu grăsimea în jos.
Scoateţi budinca din cuptor şi menţineţi-o la cald. Introduceţi carnea de miel în cuptor, la mijloc, şi lăsaţi-o cam 10-20 de minute, în funcţie de cum vreţi să fie făcută şi de mărimea antricoatelor. Lăsaţi-o 10 minute dacă preferaţi friptura în sânge, între 10 şi 14 minute dacă vă place carnea coaptă de nivel mediu, şi 20 de minute dacă vreţi să fie bine făcută.
Imediat ce aţi pus carnea în cuptor, luaţi un şervet de bucătărie şi presaţi cu atenţie budinca (aveţi grijă că e fierbinte!) ca să devină mai compactă.
Apoi scoateţi folia de aluminiu. Dacă vreţi, turnaţi deasupra puţină smântână şi mai condimentaţi puţin. în final, presăraţi puţin parmezan ras — de obicei nu se foloseşte, dar mie îmi place aşa.
Puneţi budinca în cuptor, sub cratiţa cu carne; în 10 minute se va gratina şi va căpăta o culoare frumoasă, aurie.
Când carnea e gata, scoateţi-o din cuptor şi lăsaţi-o să stea 5 minute. Micşoraţi focul ca să păstraţi caldă budinca. Puteţi să serviţi antricoatele întregi, tăiate în două sau tăiate felii.
Friptură de miel cu budincă de cartofi si conopidă
Pofta buna!