Friptura de porc in sos marinat
PrinteazaFriptura de porc in sos marinat din: pulpa de porc, vin, otet, ceapa, morcov, patrunjel, telina, usturoi, dafin, piper, smantana, faina, sare.
Ingrediente:
- 2 kg pulpă porc
- 1/4 l vin alb
- 1/4 I oţet de vin
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1/2 telină
- 1 căpăţână usturoi
- frunze de dafin
- piper boabe
- 1 pahar smântână
- 1/2 lingură făină
- sare
Mod de preparare:
Friptura de porc in sos marinat: Se pregăteşte un sos pentru marinată: vin, otet, ceapă tăiată mai mare, morcovul, pătrunjelul şi ţelina tăiate feliuţe fine, usturoiul tăiat în jumătăţi, piperul (zdrobit uşor), mirodeniile (frunze de dafin) şi sare (cam 1/2 linguriţă).
Sosul se fierbe la foc domol, până ce se moaie zarzavatul, apoi se pune la răcit.
Când s-a răcit, se toarnă peste bucata de carne (o singură bucată sau maximum două, de mărimi egale).
Carnea se ţine la marinat cel putin o zi, timp în care se întoarce de mai multe ori în vasul cu sos în care a fost pusă.
Carnea se scoate din sos, se şterge şi se lasă să se zvânte putin, apoi se pune într-o tavă cu putină grăsime la cuptor, pentru a se rumeni pe toate părţile.
Când carnea a prins putină culoare (după 1/2 oră – 1 oră), se adaugă sosul marinat (eventual şi putină supă, sau apă caldă, şi se lasă să fiarbă totul încă 2-3 ore, ungând din când în când carnea cu sosul din tavă.
Dacă este nevoie se mai pot adăuga în continuare apă caldă, supă sau vin alb.
Când carnea este bine făcută (intră uşor furculita în ea), se separă de sos.
Din sos se scoate untura, iar restul se mai lasă să fiarbă cam 10 minute cu smântână, făina şi câteva linguri de apă, sau vin.
Se recomandă ca înainte de servire sosul să fie trecut printr-o sită pentru a se omogeniza.
Pofta buna!