Friptură de Pui Tikka Masala

Printeaza

Friptură de Pui Tikka Masala – o combinație delicioasă de carne fragedă de pui și un sos cremos, bogat în condimente exotice.

  • Timp de pregătire: 20 minute
  • Timp de marinare: 2 ore (sau peste noapte)
  • Timp de gătire: 45 minute
  • Timp total: 3 ore 5 minute (inclusiv marinarea)

Ingrediente:

Pentru 4 porții:

Pentru marinadă:

  • 600g piept de pui sau pulpe dezosate
  • 200g iaurt natural
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 linguriță de ghimbir ras
  • 1 linguriță de garam masala
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de cumin măcinat
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 1/2 linguriță de chili pudră (opțional, pentru un gust picant)
  • Sare după gust

sos:

  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 lingură de ghimbir ras
  • 400g roșii pasate (sau roșii din conservă, mărunțite)
  • 1 linguriță de garam masala
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de cumin măcinat
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 200ml smântână lichidă sau lapte de cocos
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de coriandru proaspăt, pentru decor

 

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele pentru marinadă: iaurtul, sucul de lămâie, uleiul vegetal, usturoiul, ghimbirul, garam masala, coriandrul măcinat, cuminul, turmericul, chili pudra și sarea.

Adaugă bucățile de pui și amestecă bine pentru a le acoperi uniform cu marinada.

Acoperă bolul și lasă puiul să se marineze la frigider timp de cel puțin 2 ore, de preferat peste noapte pentru un gust mai intens.

Preîncălzește grătarul sau o tigaie grill la foc mediu-înalt. Scoate puiul din marinadă și șterge ușor excesul de marinadă.

Gătește puiul pe grătar sau în tigaie timp de 6-8 minute pe fiecare parte, până când este bine făcut și are urme frumoase de grătar.

Pune puiul deoparte și lasă-l să se odihnească câteva minute.

Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei vegetal la foc mediu. Pune ceapa tocată și călește-o timp de 5-7 minute, până devine aurie și moale.

Adaugă usturoiul și ghimbirul, și mai gătește timp de 1-2 minute, amestecând constant.

Adaugă garam masala, coriandrul măcinat, cuminul, turmericul și zahărul în tigaie. Gătește condimentele timp de 1 minut pentru a-și elibera aromele.

Adaugă roșiile pasate în tigaie și amestecă bine. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până se îngroașă ușor și aromele se combină.

Adaugă smântâna lichidă sau laptele de cocos și amestecă bine. Continuă să gătești sosul la foc mic încă 5 minute, ajustând condimentele după gust.

Taie puiul gătit în bucăți mari și adaugă-le în sosul Tikka Masala. Amestecă bine pentru a acoperi bucățile de pui cu sos.

Lasă preparatul să mai fiarbă la foc mic timp de 5 minute pentru a se integra toate aromele.

Servește friptura de pui Tikka Masala fierbinte, decorată cu frunze de coriandru proaspăt. Aceasta se potrivește perfect cu orez basmati, naan sau o salată proaspătă.

Reteta Friptură de Pui Tikka Masala

Valori nutriționale (per porție aproximativă):

  • Calorii: 480 kcal
  • Proteine: 35g
  • Grăsimi: 30g (din care grăsimi saturate 15g)
  • Carbohidrați: 15g
  • Zahăr: 8g
  • Fibre: 3g
  • Sodiu: 650mg

Un preparat care aduce savoarea intensă și autentică a bucătăriei indiene direct pe masa ta.

  • Mâncare: Orez basmati sau naan
  • Băutură: Lassi cu mango sau vin alb sec

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.