Friptura de vacă in sos de vin
PrinteazaFriptura de vacă in sos de vin din: carne de vaca fara os, grasime, ceapa, morcov, foaie de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, vin alb, sare.
- 1 kg came de vacă fără os
- 2 linguri grăsime
- 2 cepe (de mărime mijlocie)
- 1 morcov
- 1 foaie de dafin
- piper boabe
- 1 crenguţă de cimbru
- 3 căţei de usturoi
- 1 pahar de vin alb
- sare
Mod de preparare:
Carnea spălată o cureţi de pieliţe, o ştergi cu un şervet şi îi dai sare.
O rulezi şi o legi cu o sfoară ca să capete formă mai frumoasă şi să se taie mai uşor.
O pui într-o cratiţă cu grăsime încinsă şi o rumeneşti pe toate părţile.
Adaugi cepele înregi, morcovul tăiat felii rotunde, foaia de dafin, piperul, usturoiul şi crenguţa de cimbru şi torni apă atât cât să acoperi carnea.
Laşi să fiarbă la foc slab, cu cratiţa acoperită. Când zeama a scăzut, înoerci carnea cu furcuiţa. Dacă nu este suficient de moale, mai adaugi o ceaşcă cu apă caldă.
După ce carnea s-a fiert bine, o scoţi şi o ţii la cald, iar zarzavatul îl dai prin sită. Foaia de dafin şi cimbrul arunci. Adaugi în sos paharul cu vin si laşi să mai dea în 2-3 clocote, fără să scadă prea mult.
Aşezi friptura pe un fund de lemn, scoţi sfoara şi tai carnea felii. Le aranjezi în farfuria de servit la masă şi torni deasupra sosul. O serveşti cu cartofi natur sau cu paste făinoase.
Cartofii natur îi prepari astfel: Cureţi cartofii, îi tai cuburi (de mărimea unei nuci mai mici) şi îi pui în apă la fiert. Mai adaugi în apă sare şi margarină. îi fierbi acoperit.
Când au fiert, îi scoţi cu o lingură cu găuri şi îi pui în farfuria de servit. Pui puţin unt peste ei şi mărar sau pătrunjel tocat fin.
Pofta buna!