Reteta sarmalute in foi de vita din: carne, foi de vita, franzela, orez, morcov, marar, sare, rosie, ulei. Ingrediente: 150 g carne tocată 10-12 foi de viţă-de-vie 1 felie de franzelă 1 lingură cu orez 1 morcov mic mărar tocat sare 1 roşie 1 lingură cu ulei Mod de preparare: Amestecaţi carnea tocată cu […]
Frunze de vita de vie in saramura
PrinteazaFrunze de vita de vie in saramura din: frunze de vita de vie, sare neiodata, marar.
Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.
Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. Frunzele alternează, sunt lobate palmat și au o lungime și lărgime de 5–20 cm.
Fructul este o bacă, boabele respective dezvoltându-se într-un ciorchine cunoscut sub numele de strugure. Boabele, la specia sălbatică, au un diametru de circa 6 mm, iar când se coc dobândesc o culoare purpurie închis spre negru; la speciile cultivate, de regulă, boabele sunt mult mai mari, de până la 30 mm lungime și pot avea diverse culori: albe, alb-gălbui, alb-verzui, roșii sau purpurii. Specia sălbatică crește de obicei în păduri umede și pe malurile apelor curgătoare.
- 80-100 frunze de viță-de-vie
- 1 linguriță sare mare, neiodată
- 1-2 legături mărar
Mod de preparare:
Alegi frunze de viță de dimensiuni portivite pentru împachetarea sărmăluțelor. Le recoltezi în lunile mai-iunie, când sunt crude.
Le speli și le lași să se zvinte, apoi le tai codițele. Speli mărarul și îl lași să se scurgă.
Faci pachețele de câte 10 frunze, cu fire de mărar la mijloc. Le așezi într-un borcan curat, de 800-1000 ml, cu fire de mărar printre ele.
Presari sarea și torni apă fiartă și răcită, fără să umpli borcanul. Îl închizi ermetic, cu un capac metalic.
Așezi borcanul într-un vas pe a cărei bază ai pus un șervet și torni apă cât să ajungă la nivelul lichidului din borcan.
Fierbi frunzele de viță la bain-marie pentru 15 minute. Lași să se răcească lent, până a doua zi.
Pofta buna!
poate iti place si:
Reteta sarmalute in foi de vita
Pofta buna!