Fulgi de palamida
PrinteazaUn ingredient de bază al bucătăriei japoneze sunt fulgii de pălâmidă (sau katsoubushi), nişte bucăţele foarte mici din acest peşte, cunoscut sub numele de “ton săltăreţ”, care trebuie uscat şi afumat în prealabil.
Fulgii de pălâmidă sunt folosiţi ca ingredient pentru asezonarea sosului ponzu, servit împreună cu sashimi, pentru dashi, zeama din care se fac supele miso, precum şi pentru umplerea chifteluţelor de orez onigiri.
In ultimul timp, fulgii de pălâmidă se cumpără gata ambalaţi, însă pe vremuri se obţineau răzuind bucăţele foarte mici dintr-o bucată mai mare de peşte.
Aceşti fulgi seamănă cu rumeguşul. Dacă fulgii sunt subţiri cât foiţa, ei poartă denumirea de konokotsuo şi se folosesc drept garnitură pentru diverse feluri de mâncare precum aşa-zisa pizza japoneză, okonomiyaki.
Un aspect fascinant al acestui fel de mâncare este faptul că, fiind fierbinte, fulgii de deasupra par că se mişcă.
Pălâmidă uscată se poate găsi şi sub formă de granule, dar are o calitate inferioară şi este folosită ca ingredient pentru prepararea alimentelor de tip fast-food, de exemplu, a sosurilor instant.
Fulgi de palamida