Fulgi de palamida

Printeaza

Un ingredient de bază al bucătăriei japoneze sunt fulgii de pâlâmidă (sau katsoubushi), nişte bucăţele foarte mici din acest peste, cunoscut sub numele de „ton săltăreţ”, care trebuie uscat si afumat in prealabil. Fulgii de pălămidâ sunt folosiţi ca ingredient pentru asezonarea sosului ponzu, servit împreună cu sashimi, pentru dashi, zeama din care se fac supele miso, precum şi pentru umplerea chifteluţelor de orez onigiri.

In ultimul timp, fulgii de pălămidă se cumpără gata ambalaţi, însă pe vremuri se obţineau răzuind bucăţele foarte mici dintr-o bucată mai mare de peşte. Aceşti fulgi seamănă cu rumeguşul (denumirea lor din limba chineză s-ar putea traduce „peşte lemn-de-foc”). Dacă fulgii sunt subţiri cât foiţa, ei poartă denumirea de kanakatsuo şi se folosesc drept garnitură pentru diverse feluri de mâncare precum aşa-zisa pizza japoneză, okonomiyaki.

Un aspect fascinant al acestui fel de mâncare este faptul că, fiind fierbinte, fulgii de deasupra par că se mişcă, motiv pentru care în tradiţia japoneză ei se numesc „fulgi de peşte dansatori”.

Pălămida uscată se poate găsi si sub formă de granule, dar are o calitate inferioară si este folosită ca ingredient pentru prepararea alimentelor de tip fast-food, de exemplu, a sosurilor instant.

 

 

 

1 comentariu

  1. Nu am mai auzit de fulgi de palamida pana acum

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.