Gaina cu crema de foie gras
PrinteazaO reteta delicioasa de gaina cu crema de foie gras din: gaina, ceapa, usturoi, lamaie, vin alb, faina, unt, cuisor, cimbru, dafin, sare, piper, foie gras, galbenusuri si smantana.
- 1 găină, cca 1,8 kg
- 1 ceapă
- 1 căţel de usturoi
- 1 lămâie
- 100 ml vin alb
- 2 linguri făină
- 150 g unt
- 1 cuişor
- cimbru
- dafin
- sare
- piper
pentru crema de foie gras:
- 200 g foie gras
- 2 gălbenuşuri
- 300 ml smântână lichidă
Mod de preparare:
Tranşaţi găina, daţi pulpele pe din două (separaţi pulpele superioare de ciocănele) şi tăiaţi aripile în două. Curăţaţi usturoiul şi ceapa şi înfigeţi în ea cuişorul. Rumeniţi bucăţile de găină în 120 g de unt, la foc iute, într-o tigaie adâncă, mare. Săraţi, piperaţi, adăugaţi ceapa, usturoiul, 1 fir de cimbru, 1 foaie de dafin şi 30 g de unt.
Presăraţi cu făină şi lăsaţi să se mai rumenească puţin. Turnaţi vinul alb şi apă până sus. Lăsaţi să clocotească, mişcând tigaia, micşoraţi focul şi lăsaţi să fiarbă, cu capac, cca 30 min (ţinând seama de mărimea bucăţilor).
Pregătiţi crema de foie gras: într-un bol de mixer, puneţi smântână lichidă, gălbenuşurile şi bucăţelele de foie gras. Mixaţi pentru a obţine un sos onctuos şi puneţi deoparte. Scoateţi bucăţile de găină din tigaie şi puneţi-le într-o alta, curată.
Strecuraţi sosul în care au fiert printr-o sită fină, turnaţi-l peste bucăţile de găină şi puneţi din nou la încălzit.
Turnaţi crema de foie gras, în fir subţire, mişcând întruna tigaia, având grijă să nu dea în clocot. Potriviţi de gust şi adăugaţi puţină zeamă de lămâie. Aşezaţi totul pe un platou mare, preîncălzit şi serviţi imediat, cu garnitură de orez alb, obişnuit şi orez sălbatic.
Gaina cu crema de foie gras
Pofta buna!
O sa fac reteta asta