Gaina prajita in untdelemn
PrinteazaGaina prajita in untdelemn din: gaina sau pui, ulei, vin rosu, bulion, ceapa, costita afumata, ierburi aromate, telina, patrunjel.
- 1 găină sau 1 pui mare
- 1 ceaşcă de ulei
- 1/2 l vin roşu
- 2 linguri cu bulion
- 20-30 cepe mici de arpagic
- 150 g costiţă afumată
- 1 buchet aromat (busuioc, foi de dafin, 1 ramură de ţelină, 2-3 tije de pătrunjel – legate cu aţă)
Mod de preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tranşaţi pasărea în bucăţi potrivit de mari, săraţi uşor şi lăsaţi pe farfurie 1/4 oră.
Curăţaţi cepele de coaja uscată, lăsaţi-le în apă rece. încălziţi uleiul până la punctuil de fierbere, rumeniţi bucăţile de came. întoarceţi pe toate părţiîe până când ste pătrund uniform.
Scoateţi carnea pe farfurie, iar în uleiul rămas puneţi cepele scurse de apă. Lăsaţi—le să se înmoaie pe foc mic, cu vasul acoperit.
Puneţi carnea peste ceapă, adăugaţi: buchetul aromat spălat şi scuturat de apă, piperul 1, vinul şi puţină sare. Acoperiţi vasul şi fierbeţi 1 oră (carnea) mâncarea.
Curăţaţi roşiile (dacă nu folosiţi bulion) de pieliţă, tăiaţi-le felii; tăiaţi felii costiţa afUmată. Scoateţi din cratiţă buchetul aromat şi puneţi roşiile (sau bulionul desfaciut într-o ceaşcă de apă) şi costiţa, fierbeţi încă 1/4 oră şi stingeţi focul.
Serviţi friptura caldă, lângă o garnitură de legume fierte, cu sau fără pâine şi vin aalb.
Pofta buna!