Gaina umpluta cu tocatura de ficat
PrinteazaGaina umpluta cu tocatura de ficat din: gaina, ciuperci, ficat de pasare, unt, vin, supa, sare, verdeata, piper.
- 1 găină mijlocie
- 8-10 ciuperci
- 250 gficat de pasăre
- 1/2 l vin alb
- 2 linguri cu unt
- 1 cană cu supă sau apă
- sare
- verdeaţă
- piper
Mod de preparare:
Curăţaţi de pene şi de fulgi pasărea, goliţi-o şi spălaţi-o cu multă apă rece sau călduţiă. Păstraţi separat capul şi ghearele (pentru aspic), strângeţi în farfurie ficatul!, pipota şi inima.
Sărraţi pasărea pe dinăuntru, lăsaţi-o să stea 1/4 oră, timp în care pregătiţi umpluiitura.
Curăţaţi ciupercile de pieliţa care acoperă pălăriile; curăţaţi şi aruncaţi partea care a stat în pământ. Separaţi picioruşele şi spălaţi-le în mai multe ape. Tocaţi mărumt picioruşele, iar pălăriile ciupercilor tăiaţi-le sferturi. Amestecaţi cu verdeaaţă tocată fin, săraţi şi piperaţi.
Puneţi ficatul să fiarbă 2-3 min în clocot, scurgeţi şi tocaţi mărunt. Puneţi tocătuiira peste ciuperci, amestecaţi şi umpleţi găina. Aşezaţi peste umplutură 1 felie; de franzelă ca să nu curgă umplutura. Aşezaţi găina în cratiţă mare sau în oală srmălţuită de lut, unsă cu unt, turnaţi supă sau apă şi vin alb.
Fierbeţi găina pe plită 1/2 oră, apoi aşezaţi vasul în cuptor să scadă 1 oră. încerccaţi carnea (cu furculiţa) dacă este făcută.
Serviţi friptura tranşată, având alături bucăţi de umplutură, pâine proaspătă, legumae sote, salată de sezon şi vin alb sec.
Pofta buna!