Galuste cu caise, scortisoara si sos de vanilie
PrinteazaGaluste cu caise, scortisoara si sos de vanilie din: brânză de vaci bine scursă, cartofi făinosi, făină, unt, oua, sare, caise, zahăr cubic, pesmet, zahăr, scorţişoară măcinată, lapte, esenţă de vanilie, amidon de porumb.
Ingrediente:
- 150 g brânză de vaci bine scursă
- 2 cartofi făinosi
- 50 g făină
- 50 g unt
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- 10-12 caise
- 6 bucăţi zahăr cubic
- 200 g pesmet
- 100 g unt
- 4 linguri zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
Pentru sos:
- 400 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 3 gălbenuşuri
- 1 lingură esenţă de vanilie
- 1 lingură amidon de porumb
Mod de preparare:
Pentru aluat, pui cartofii întregi la fiert, îi pasezi şi îi amesteci cu brânza, untui, ouăle puse pe rând, sarea şi făina, în ploaie.
Frămânţi un aluat omogen, pe care îl laşi să se odihnească 15-20 de minute.
Intre timp, scoţi sâmburii caiselor fără a le desface complet, iar în locul lor introduci câte o jumătate de cub de zahar. Aşezi pe foc o oală cu apă şi puţină sare.
Infăşori fiecare caisa în aluat şi, când sunt toate gata, le introduci în oală şî le laşi sâ fiarbă încet 10-15 minute. Le scoţi cu spumiera şi le ţii să se scurgă bine.
Rumeneşti în unt pesmetul amestecat cu zahărul şi scorţişoara, apoi prin acesta tăvăleşti găluştete.
Pentru sos, în 200 ml de lapte adaugi gălbenuşurile, zahărul şi amidonul şi amesteci pană se omogenizează.
Incorporezi esenţa de vanilie şi restul de lapte şi fierbi la foc mic,amestecând continuu cu un tel, până se îngroaşă. Dai deoparte şi laşi la rărit. Serveşti găluştele cu sosul de vanilie.
Galuste cu caise, scortisoara si sos de vanilie
Pofta buna!