Galuste cu caise si sos de fructe
PrinteazaGaluste cu caise si sos de fructe din: branza de vaci, faina integrala, oua, sare, unt, margarina, pesmet integral, caise, miere, vanilie, fructe de padure.
- 250 g brânză de vaci (20% grăsime)
- 75 g făină integjrală de grâu
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 1 priză de sare de mare
- 40 g unt moale sau margarină
- 40 g pesmet integral
- 8 caise
- 5 linguri de miere
- miez de vanilie
- sare de mare
- 300 g fructe de pădure (zmeură, coacăze său afine)
- 40 g pesmet integral
- 40 g unt sau margarină
Mod de preparare:
Brânza de vaci se varsă într-un castron, apoi se adaugă făina, oul, gălbenuşul, o priză de sare de mare, grăsimea şi pesmetul.
Se frământă bine toate ingredientele până când se obţine un aluat omogen.
Acesta se acoperă şi se lasă circa 30 de minute la frigider să se odihnească.
Caisele se spală şi se curăţă de sâmburi. Se umplu cu puţină miere şi cu o priză de miez de vanilie.
După aceea, se dau în clocot 3 litri de apă cu o linguriţă de sare de mare.
Din aluat se modelează un rulou gros, care se taie în opt felii. Se aşează câte o caisă în mijlocul fiecărei felii şi se îmbracă bine în aluat. Se modelează găluşte rotunde.
Acestea se pun apoi în apa clocotită şi se fierb 15-20 de minute la foc mic, fără capac.
Se spală fructele de pădure. Se pun deoparte câteva, iar restul se pasează şi se asezonează cu 2 linguri de miere şi cu vanilie.
Pesmetul se rumeneşte într-o tigaie fără grăsime, apoi se varsă pe o farfurie.
Găluştele fierte se lasă la scurs. Se încinge untul într-o tigaie, în care se rumenesc apoi rapid găluştele. După ce se scot din tigaie, se tăvălesc bine prin pesmet.
La final, se toarnă piureul de fructe de pădure în patru farfurii, peste care se aşează găluştele cu caise şi fructele.
Găluştele se stropesc cu o lingură de miere şi se servesc.
Pofta buna!