Galuste cu nuci
PrinteazaGaluste cu nuci din: faina, drojdiw, zahar, unt, ulei, lapte, nuci.
- 200 g făină
- 2 gălbenuşuri
- 10 g drojdie de bere
- 1 linguriţă zahăr pudră
- 1 lingură zahăr tos
- 25 g unt
- 5 g ulei
- lapte
- 50 g nuci măcinate
Mod de preparare:
Se pune drojdia să se înmoaie într-o ceşcuţă de lapte, împreună cu zahărul pudră, pana începe să se ridice şi să spumeze.
Se pune într-un castron cu făina şi se amestecă cu zahărul, gălbenuşul, lămaia şi atata lapte călduţ, cat să se obţină un aluat mai moale decat cel de cozonac. Se frămantă bine şi se bate, adăugandu-i-se circa 5 g unt şi 5 g ulei.
Cand se desprinde aluatul de pe vas şî începe să facă băşici, se presară cu puţină făină deasupra, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să dospească la un loc călduţ.
Se lasă pana cand îşi măreşte volumul de 2-3 ori, apoi se ia din aluat cu lingura unsă cu untul topit găluşte, care se dau prin nucă măcinată amestecată cu zahăr.
Se pun găluştele în forma unsă cu ulei, astfel ca să ajungă pană la jumătatea formei. Se lasă să dospească în formă pana se ridică, apoi se dau la copt, la un foc potrivit, circa 20-25 de minute, pană se rumenesc pe margini şi deasupra.
Se răstoarnă apoi din formă şi se pudrează cu zahăr praf.
Pofta buna!