Galuşte de carne
PrinteazaGaluşte de carne
- 400 g carne de pasăre, vînat, peşte sau carne macră de la rinichi
- 2 linguri smîntlnă
- sare
- piper
Mod de preparare:
Desfacem carnea crudă de pe oase sau alegem o bucată de carne moale şi o tocăm mărunt. Punem carnea tocată într-o piuliţă de piatră, adăugăm smîntîna rece, pisăm bine şi trecem totul printr-o sită deasă.
Punem carnea într-un vas aşezat pe gheaţă, presarăm sare şi piper şi batem cu lopăţica într-o singură parte, adăugind cîte puţină smîntînă groasă, rece, pînă cînd compoziţia se înălbeşte şi se face pufoasă.
Facem proba : luăm cu o linguriţă o bucăţică din pasta de găluştele, o punem în apă clocotită sau în zeamă de carne. Cînd se ridică deasupra apei, încărcăm. Dacă este prea tare, mai adăugăm puţină smîntînă.
După ce batem bine pasta pentru găluşte, luăm din ea cu o lingură fierbinte, potrivim tocătura cu un cuţit fierbinte, radem cu cuţitul marginea lingurii şi dăm drumul găluştelelor într-o cratiţă cu apă sărată, clocotită. Tragem cratiţa pe marginea plitei şi lăsăm să fiartă descoperit, fără să clocotească.
După 15—20 minute, cînd găluştele se ridică deasupra apei şi se întăresc uşor pe din afară, le punem într-o strecurătoare, pe care o cufundăm într-un vas cu apă rece, sărată. Acoperim vasul cu capacul şi lăsăm acolo găluştelele pînă la întrebuinţare.
Inainte de a le servi la masă, le încălzim pe baia de apă, în sos sau în zeamă de carne şi le întrebuinţăm ca garnitură la supe, fripturi şi diferite mîncăruri.
Poftă bună!