Galuste de Gris – Noques au Semoule
PrinteazaO reteta foarte simpla de galuste de gris pentru supe din: ou, unt, gris, apa, sare si nucsoara.
- un ou (50 g)
- unt 50 g
- gris 100 g proporţii 1/1/2
- o lingură de apă
- sare şi nucşoară după gust
Mod de preparare:
Untul moale (la temperatura camerei) se amestecă bine cu oul, apa şi grisul. Se condimentează cu un praf de sare şi puţină nucşoară şi se lasă câteva minute deoparte. Se formează găluşte mici cu o linguriţă şi se introduc în supă sau apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă uşor timp de aproximativ 10 minute.
O altă metodă de preparare a găluştelor ar fi următoarea: amestecaţi bine ingredientele, lăsaţi deoparte căte a minute şi apoi introduceţi vasul cu compoziţia de găluşte la frigider. Lăsaţi la rece doar câteva minute, până cănd coca respectivă capătă consistenţă ca de plastilină.
Se scoate şi se formează rapid găluşte de dimensiune puţin mai mare ca o măslină. Aceasta se face prin ruperea (ciupirea) aluatului cu degetele şi formarea găluştelor în podulpaIm ei, printr-o mişcare scurtă de frecare între palme.
Pe măgură ce se formează, găluştele se introduc în apă clocotită cu sare (în cazul că aceste găluşte se vor servi cu un consome, este de preferat să fierbeţi găluştele separat în apă cu sare şi numai înainte de servire să lep uneţi în bolid sau farfuria cu consome. Aceasta pentru că altfel găluştele vor tulbura supa în care fierb).
Se fierb la foc potrivit timp de aproximativ 10 minute, după care se toarnă peste găluşte o cană de apă rece sau o ceaşcă de gheaţă pisată. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă găluştele să “se tragă ” încă 5-6 minute. Acest procedeu este util atunci cănd trebuie pregătite foarte multe găluşte într-un timp scurt. In plus, găluştele formate astfel vor prezenta o suprafaţă netedă şi regulată.
Galuste de Gris
Poftă bună!