Galuste de ricotta
PrinteazaGaluste de ricotta din: ricotta, parmezan, galbenus, nucsoara, gris, unt, salvie, seminte de pin, rucola, salata de ceapa rosie.
- 350g de ricotta
- 25g de parmezan, ras plus extra pentru servit
- 1 gălbenuş
- nucşoară măcinată
- 225g de griş
- 50g de unt
- 16 frunze mici de salvie
- 1 lingură cu vârf seminţe de pin, prăjite
- rucola şi salată de ceapă roşie, cu dressing balsamic, pentru servit
Mod de preparare:
Tapetează o strecurătoare cu o bucată de tifon şi aşaz-o deasupra unui bol. Pune în ea ricotta, strânge capetele materialului şi leagă-le cu un elastic. Lasă ricotta la scurs 4 ore.
Transferă brânza scursă într-un bol curat. Amestec-o cu parmezanul, gălbenuşul, nucşoară măcinată, apoi asezonează din abundenţă. Pune grişul într-un vas de copt sau un recipient mare de plastic.
Umezeşte-ţi mâinile, cufundă-le în griş şi, lucrând repede, pune 1 linguriţă cu vârf de amestec de ricotta în mâini şi modeleaz-o într-o formă rotundă. Pune sfera de brânză în vasul cu griş şi tăvăleşte-o pentru a se acoperi complet. Scoate-o din griş şi modeleaz-o din nou între palme pentru a crea o sferă fină, apoi tăvăleşte-o din nou prin griş. Continuă cu restul amestecului de ricotta.
Ar trebui să obţii cam 24 de găluşte. Odată modelate toate şi tăvălite prin griş, acoperă-le lejer cu hârtie de copt, pune vasul în frigider şi lasă-le cel puţin 12 ore, deşi 24 este preferabil – scopul este ca găluştele de ricotta să formeze o coajă subţire la suprafaţă.
Când urmează să le serveşti, dă în clocot o oală mare cu apă sărată. Dă focul mai mic şi pune în apă jumătate din galuste. Fierbe-le uşor 2-3 minute – sunt gata când încep să plutească la suprafaţă -, apoi scoate-le cu ajutorul unei spumiere şi transferă-le într-o strecurătoare. Repetă cu restul de galuste.
Topeşte la foc mic untul, într-o tigaie mică. Pune în ea frunzele de salvie, asigurându-te că nu se suprapun şi sotează-le până când devin crocante. Transferă-le pe o farfurie tapetată cu un şervet de hârtie.
Dacă untul a căpătat o culoare de nucă, îndepărtează-l de pe foc; dacă nu, continuă să-l fii pe foc până când capătă acea nuanţă. Imparte galustele în farfuriile încălzite, stropeşte-le cu unt topit, aşază deasupra frunzele de salvie şi seminţele de pin şi serveşte-le cu brânză rasă, piper negru şi o salată de rucola şi ceapă roşie.
Galuste de ricotta
Pofta buna!