Găluşte gratinate
PrinteazaGăluşte gratinate din: unt, faina, oua, cascaval, apa, faina, lapte, sare, piper, nucsoara, cascaval si marar.
pentru aluat:
- 125 g unt
- 250 g faina
- 8 oua
- 50 g cascaval
- 500 ml apa
pentru sos:
- 100 g faina
- 100 g unt
- 1,5 l lapte
- sare
- piper
- nucsoara
pentru gratinat:
- 100 g cascaval ras
- 30 g unt topit
pentru servit:
- marar fin tocat
Mod de preparare:
Intr-o cratiţă, se pune apa, se adaugă untul şi sa presară sare. Când fierbe, se adaugă făina dintr-o dată şi se amestecă rapid cu lingura de lemn până când nu se mai prinde deloc de oală.
Se pune într-un vas şi, amestecând cu lingura sau o spatulă, se adaugă ouăle unul câte unul, iar la final se pune caşcavalul.
Se pune o oală cu doi litri de apă şi puţină sare la fiert, aluatul se pune în poş şi se eliberează câte o găluşcă direct în oală, când apa fierbe. Se lasă toate la fiert 8 minute.
Apoi, se trec printr-un jet de apă rece şi se pun la strecurat. Se face sosul, pentru care, în untul topit, se pune făina, se amestecă energic şi apoi se toarnă laptele rece amestecându-l cu făina, piperul şi nucşoara. Se lasă la fiert 10 minute.
Pe fundul unui vas de cuptor se pune un prim strat de sos, apoi găluşte, care se acoperă cu restul sosului. Se presară cele 100 g de caşcaval şi cele 30 de grame de unt topit.
Se dă vasul la cuptor pentru 15 minute. Se aduc la masă cu mărar deasupra.
Găluşte gratinate
Pofta buna!