Găluşte cu porc si creveti

Printeaza

O reteta de galuste de porc si creveti din: faina, sare de mare, ulei vegetal, apa rece, varza chinezeasca, carne tocata de porc, creveti, radacina de ghimbir, zahar brun, sos de soia, vin de orez, ulei de susan, ulei de ardei iute, sos de soia, usturoi si ceapa verde.

Prepararea acestor galuste este o adevărată artă, necesitând răbdare, timp şi exerciţiu. Dacă faceţi acest efort, merită să pregătiţi o cantitate semnificativă, urmând să congelaţi o parte dintre găluşte pentru a le folosi cu altă ocazie. Congelaţi găluştele crude într-o tavă tapetată cu hârtie pergament, apoi depozitaţi-le într-un recipient adecvat. Decongelaţi-le la temperatura camerei înainte de a le găti.

Ingrediente:Găluşte cu porc si creveti

Aluat:

  • 300 g de făină albă, plus o cantitate suplimentară pentru pudrat
  • 1 linguriţă de sare de mare fină
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 120-150 ml de apă rece

Umplutură:

  • 200 g de frunze de varză chinezească
  • sare de mare şi piper alb
  • 250 g de carne tocată de porc
  • 200 g de creveţi cruzi, curăţaţi şi decorticaţi şi tocaţi mărunt
  • 1 bucată de 3 cm de rădăcină de ghimbir, curăţată şi rasă
  • 1  linguriţă de zahăr brun
  • 2  linguri de sos de soia
  • 1 lingură de vin de orez chinezesc (sau vin de Xeres sec)
  • 2  linguriţe de ulei de susan

Sos:

  • 2 linguri de ulei de ardei iute roşu
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 căţel de usturoi mare, curăţat şi tocat mărunt
  • 1 fir de ceapă verde, curăţat, doar partea verde feliată fin

 

Mod de preparare:

Pentru a pregăti aluatul de găluşte, amestecaţi făina cu sarea, într-un bol mare, şi faceţi o gaură pe mijloc. Turnaţi uleiul şi 120 ml de apă. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează şi se întăreşte. Mai adăugaţi puţină apă dacă aluatul vi se pare prea uscat. Frământaţi aluatul 5-10 minute pe o suprafaţă tapetată uşor cu făină, până când devine lucios. Formaţi o minge, înveliţi-o în folie de plastic şi lăsaţi-o deoparte cât timp pregătiţi umplutura.

Pentru umplutură, adăugaţi frunzele de varză într-o oală cu apă fiartă şi lăsaţi-le 2-3 minute până se înmoaie. Scurgeţi-le bine şi uscaţi-le cu hârtie-prosop. Tocaţi fin frunzele şi puneţi-le într-un bol mare. Adăugaţi restul de ingrediente pentru umplutură şi amestecaţi bine. Pentru a vedea dacă mai trebuie sare şi piper, prăjiţi o chifteluţă din amestec într-o tigaie cu ulei, apoi gustaţi. Potriviţi de sare şi piper amestecul crud, după gust.

Rulaţi foaia de aluat şi formaţi găluştele.

Va trebui să gătiţi găluştele în mai multe tranşe. înăbuşiţi-le 7-10 minute într-un recipient de bambus tapetat cu hârtie pergament, până se pătrund bine (sau, dacă preferaţi, le puteţi cufunda într-o supă uşoară timp de 5 minute, după care trebuie să le scurgeţi).

In timp ce găluştele sunt pe foc, amestecaţi toate ingredientele pentru sos şi împărţiţi sosul rezultat în boluri separate. Serviţi găluştele proaspete şi fierbinţi, împreună cu sosul.

Găluşte cu porc si creveti

Găluşte cu porc si creveti

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.