Galuste cu prune, pesmet si scortisoara
PrinteazaGaluste cu prune, pesmet si scortisoara din: prune cartofi, ou, faina, margarina, gris, sare, scortisoara, zahar, unt.
- un kg prune
- un kg cartofi
- un ou
- 200-300 g făină
- 250 g margarină
- o lingură griş
- un praf de sare
- pesmet / scorţişoară
- 2 linguri zahăr
- o lingură unt
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii, se spală, se taie în sferturi şi se pun la fiert. După ce au fiert, se zdrobesc cu o furculiţă şi se lasă să se răcească. Se amestecă apoi cu margarina, oul, grisul, făina şi sarea.
Se frământă uşor, până se formează un aluat mai moale. Se spală bine prunele, după care se şterg cu un şervet de bucătărie.
Se rostogolesc prunele pe rând în aluat, până când se acoperă complet, după care se formează bile. Se pune pe foc o cratiţă cu apă şi cu un praf de sare.
Când fierbe apa, se pun găluştele, cam 8-10 bucăţi odată, şi se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute.
Se scot cu o spumieră şi se aşază într-un castron. Separat, într-o tigaie se topeşte o lingură de unt peste care se adaugă pesmet şi scorţişoară.
Se amestecă pesmetul cu zahărul şi se dau găluştele prin această compoziţie.
Pofta buna!