Gambas al ajilo (crevete cu usturoi)

Printeaza

Gambas al ajilo (“crevete cu usturoi”) este un fel de mâncare originar din Catalunia, iar reţeta constă în creveţi mari fierţi în sherry, cu ardei roşu uscat şi măcinat, ardei iute, suc de lămâie, pătrunjel şi, desigur, mult usturoi tocat.

Adesea, acest preparat culinar poate fi întâlnit în meniurile tapas-urilor, dar se poate servi şi ca aperitiv la o masă, împreună cu pâine de casă.

In restaurantele spaniole această mâncare se serveşte aproape întotdeauna încă sfârâind, în vasul în care a fost pregătită, un fel de farfurie nu prea adâncă, făcută din lut, care se numeşte cazuela.

Ideea este ca, în ultimul minut, creveţii să se prăjească practic în faţa clienţilor. Acest preparat este numit şi gambas al pil-pil, onomatopeea imitând sunetul uleiului care sfârâie.

De obicei, gambas al ajillo se mănâncă rupând bucăţi de pâine şi întingându-le în vasul în care se prăjesc creveţii, pentru a culege tot sosul aromat.

O  băutură potrivită pentru creveţii cu usturoi este un Rias Baixas tânăr, un vin alb aromat, făcut din struguri Albariiîo, din regiunea Galicia, situată în nord-vestul Spaniei.

 

Gambas al ajilo

Gambas al ajilo

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.