Garf la cuptor cu garnitură de budincă de cartofi, mere coapte şi conopidă gratinată
PrinteazaGarf la cuptor cu garnitură de budincă de cartofi, mere coapte şi conopidă gratinată
- 1,200 kg garf de porc
- 10 mere potrivite
- 500 g conopidă
- 150g unt
- 2 gălbenuşuri
- 1 pahar lapte
- 2 linguri făină
- sare
- zahăr
- 1 pahar vin roşu
- 100 g zarzavat
- 1 ceapă
- 400 g cartofi
- 1 ou
- nucşoară
Mod de preparare:
Garful întreg se frige la foc iute cu sare, unt şi puţină supă, circa 20 minute. Se scoate şi în tavă se face un sos brun din făină, zarzavatul tăiat, ceapa tocată şi se stinge cu supă, vin, sare.
Acest sos se mai fierbe cu garful timp de 30 minute. Separat se face un suclu din cartofi piure cu 1 ou, unt, sare, nucşoară, care se pune pe un platou uns şi se dă la cuptor 15 minute.
Pe acest soclu se pune friptura tăiată felii şi se garniseşte cu buchete de conopidă gratinată şi mere coapte (se curăţă merele, 2 din ele se dau pe râzătoare iar de la cele 8 rămase se scoate mijlocul cu seminţe, se umplu cu merele rase cu puţin zahăr şi sare şi se dau la cuptor cu puţină apă, unt şi zahăr pînă cînd sînt gata).
Sosul se strecoară şi se serveşte la sosieră iar puţin se pune pe friptură.
Pofta buna!