Gasca cu fasole uscata (casulet)
PrinteazaGasca cu fasole uscata
- 1/2 gîscă
- 1/2 lingură unt sau untură (sau grăsime de gîscă)
- 1/2 kg fasole uscată
- 200 g costiţă
- 1 pereche debreţini
- 1 ceapă
- citeva felii de morcov şi de telină
- 1/2-l lingură făină
- 2 linguri bulion de roşii
- 1/2 păhărel de vin
- 1 polonic apă clocotită
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Tăiem gîsca în bucăţi egale, dăm sare şi piper şi prăjim bucăţile într-o tigaie cu unt sau cu untură. Aşezăm gîsca într-o cratiţă.
In tigaia unde am prăjit carnea, punem o ceapă tocată, morcov, telină şi făina pe care o amestecăm cu zarzavatul. Adăugăm bulion de roşii şi vin, amestecăm bine totul în tigaie şi turnăm puţină apă clocotită. Lăsăm să fiarbă şi punem acest sos nestrecurat peste gîscă, în cratiţă. Punem o foaie de dafin, cîteva boabe de piper şi acoperim cratiţa, ca să fiarbă mîncarea încet, la foc domol.
Alegem fasole uscată, o spălăm şi o punem.la fiert în apă rece. Cînd este pe jumătate fiartă, adăugăm costiţa tăiată în felii şi debreţinii ca să fiarbă întregi cu fasolea. Apoi într-un vas de sticlă rezistentă la foc sau într-o cratiţă, punem la fund fasolea, iar deasupra costiţa şi debreţinii.
Luăm cu o furculiţă bucăţile de gîscă pe jumătate fierte şi le aşezăm peste fasole, costiţă şi debreţini. Strecurăm sosul cărnii. în vas peste fasole. Potrivim sarea şi piperul, acoperim mîncarea şi dăm la cuptor mai moale ca să fiarbă. în 1-1,1/2 oră gîsca şi fasolea sînt gata. Cînd carnea este fiartă şi mîncarea bine scăzută, scoatem şi lăsăm să se răcorească puţin, apoi servim la masă.
Inainte de a servi, tăiem debreţinii în felii de un deget şi aranjăm astfel ca să se vadă totul: gîsca, costiţa şi debreţinii,
Pofta buna!