Gâscă cu mere şi castane
PrinteazaGâscă cu mere şi castane din: gasca, sare, piper, boia, mere acrisoare, ceapa, unt, castane, cimbru, pelin, bere neagra, amidon.
- 1 gasca gata curatata (circa 3,5 kg)
- sare
- piper
- boia dulce
- 300 g mere acrisoare
- 2 cepe
- 1 lingura unt
- 250 g castane fierte
- 1/2 lingurita cimbru
- 2 lingurite pelin
- 125 ml bere neagra
- 2 lingurite amidon
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200°C. Se freacă gâscă cu sare, piper şi boia. Se decojesc merele, se curăţă de cotoare şi se taie cuburi. Se curăţă ceapa, se toacă şi se căleşte în unt până ce devine translucidă. Se călesc şi merele alături, cca 3 min. Se adaugă castanele, cimbrul şi pelinul. Se condimentează cu sare, piper şi boia.
Se umple gâscă cu acest amestec şi se închide cosând cu aţă. Se aşază gâscă într-o pungă specială pentru copt (cu pieptul în jos) şi se închide bine punga. Se înţeapă în partea de sus. Se aşază pe grătarul cuptorului, rece. Se pune pe raftul de dedesubt o tavă în care se va scurge grăsimea şi se coace gâscă la cuptor cca 3 ore.
Se taie apoi punga în partea de jos şi se lasă să curgă în tavă sosul şi grăsimea. Se îndepărtează punga şi se întoarce gâscă. Se unge cu 50 ml bere, folosind o pensulă, apoi se mai coace 30-60 min., până ce devine crocantă.
Se condimentează sosul şi se adaugă amidon şi 75 ml de bere; se lasă să dea într-un clocot, amestecând. Se serveşte la friptura de gâscă, oferind alături şi cartoti sau găluşte.
Gâscă cu mere şi castane
Pofta buna!