Gasca la cuptor cu galuste de cartofi
PrinteazaGasca la cuptor cu galuste de cartofi din: gasca, supa de legume, ceapa, mere, pelin, rozmarin, vin, salvie, sare, piper, cartofi, oua, pesmet, nucsoara, faina si ulei.
- 1 gasca
- 700 ml supa de legume
- 3 cepe mari
- 3 mere
- 2-3 crengute de pelin
- 2-3 crengute de rozmarin
- 100 ml vin alb
- 2-3 crengute de salvie
- sare
- piper
galuste de cartofi:
- 1 kg cartofi
- 2 oua
- 3 linguri pesmet
- 1 varf de lingurita pudra de nucsoara
- 250 g faina
- 50 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţaţi gâscă, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeti-o bine de apă. Curăţaţi ceapa şi merele, spălaţi-le şi tăiaţi-le julienne.
Legaţi într-un buchet toate crenguţele de verdeaţă d şi puneţi-l, împreună cu ceapa şi merele, în interiorul gâştei.
Ungeţi gâscă cu ulei, presăraţi-o cu sare şi piper şi puneţi-o într-o tavă mare.
Adăugaţi supa de legume şi vinul şi puneţi tava la cuptor, la foc mic spre potrivit, pentru cel puţin 2,5 ore, apoi încă 30 de minute la foc iute, pentru ca gâscă să se rumenească frumos.
Pentru găluştele de cartofi, fierbeţi cartofii în coajă, lăsaţi-i să se răcească şi apoi curăţaţi-i. Rumeniţi în ulei pesmetul şi condimentaţi-l cu puţin piper.
Zdrobiţi cu furculiţa cartofii când s-au răcit de tot, apoi adăugaţi făina, nucşoara, ouăle şi potriviţi de sare.
Frământaţi bine amestecul şi împărţiţi-l în 16 părţi. Puneţi pe fiecare bucat| de aluat de cartofi câte 1 -2 linguriţe de pesmet rumenit şi formaţi, apoi găluştele.
Puneti găluştele de cartofi la fiert în apă ce fierbe în clocot şi fierbeţi-le circa 15 minute la foc potrivit.
Serviţi gasca tăiată în bucăţi potrivite, stropite cu sosul din tavă, cu garnitură de găluşte de cartofi presărate cu pesmetul rămas.
Gasca la cuptor cu galuste de cartofi
Pofta buna!
As manca o gasca 🙂 am o poftaaaa, sau macar un pui 😛