Gasca salbatica in foitaj cu garnitura de cartofi noi fierti si dati in unt
PrinteazaGasca salbatica in foitaj cu garnitura de cartofi noi fierti si dati in unt
- 1 gască a circa 3 kg
- ficatul şi pipota de la gîscă
- 200 g file sau piept afumat
- 2 cepe
- sare
- piper
- cimbru
- 300 g ciuperci
- 1 pahar vin
- 1 lingură bulion
- 200 g foitaj
- 2 gălbenuşuri
- 150 g untură gîscă
- 1 legătură pătrunjel
- 1 lingură sos Worcester
- 650 g cartofi noi
- 40 g unt
Mod de preparare:
Se taie gasca în 16-20 bucăţi egale, se curăţă de oasele mici şi se spală, se usucă cu un şervet şi se sotează în untură de gască împreună cu pipota tăiată mărunt, apoi se pune la fiert 3/4 oră cu 1 1 supă sau apă.
Deosebit se taie julien fileul, se sotează cu untură de gască, cu ceapa tocată, ficatul şi ciupercile tăiate felii şi se pun din nou la fiert 25 minute, împreună cu carnea, vinul, bulionul, verdeaţa tocată, sos picant, sare, piper, cimbru, apoi se dă la rece.
Se deşartă într-un vas de sticlă care rezistă la temperatură ridicată, se întinde foitajul, se pune deasupra mancării, se unge cu gălbenuş diluat, se decorează deasupra cu stele, semiluna, tot din foitaj, se unge din nou cu gălbenuş şi se dă la cuptor 30 minute.
Se serveşte fierbinte în vasul de sticlă. Separat se servesc cartofi noi fierţi cu unt şi verdeaţă tocată.
Pofta buna!
Merge si gasca domestica? 🙂