Gasca salbatica umpluta cu garnitura de piure de cartofi si legume sotate
PrinteazaGasca salbatica umpluta cu garnitura de piure de cartofi si legume sotate
- 1 gască a 3 kg
- ficatul şi pipota de la gîsca
- 300 g carne porc
- 1 felie franzelă
- ouă
- sare
- piper
- cimbru
- 1 pahar vin
- 1/2 lingura făină
- 80 g costiţă afumată
- 2 cepe
- 100 g zarzavat
- 400 g carote
- 400 g mazăre
- 1 conopidă
- 600 g cartofi
- 1 legătură pătrunjel
- 100 g unt
- 100 g untură de gască
- 300 g fasole fidea
Se scot pulpele şi piepţii de la gîscă şi se prepară pentru umplut. Din pulpe se scot oasele interioare şi se platează (bat) puţin.
Pipeţii se taie cu un cuţit tăios . Tocătura se face din ficat, pipotă, 300 g carne de porc, franzelă înmuiată şi stoarsă care se dau prin maşina de tocat şi se amestecă cu sare, piper 1 ou.
După ce s-au umplut piepţii şi pulpele.(copanele) se frig la cuptor într-o tavă unsă cu grăsime şi cînd sant rumenite se scot şi se face sosul cu făină, costiţă şi vin şi se fierbe 30 minute.
Se strecoară acest sos peste carne şi se mai fierb împreună 20 minute. Separat se face un soclu din piure de cartofi care se amestecă cu 1 lingură făină, sare şi ou si se gratinează.
Soclul se pune pe platou. Pe el se aşază carnea şi se garniseşte cu buchete de legume fierte, date prin unt şi verdeaţă tocată (mazăre, fasole, conopidă şi morcov).
Sosul se serveşte la sosieră şi se pune puţin pe friptură.
Pofta buna!
Un preparat destul de complex. O sa fac si eu gasca cu pire si legume.