Gelatina de portocale
PrinteazaO reteta de gelatina de portocale din: portocale sau mandarine, zahar, apa, foi de gelatina si o lamaie.
- 5 portocale sau mandarine
- 250 gzahăr
- 3 dl apă
- 7 foi de gelatină
- o lămâie
Mod de preparare:
Se fierbe zahărul cu apă, se îngroaşă puţin, apoi se curăţă coaja de la o portocală, cu coaja albă cu tot. Se pune în zahărul cald după ce a fost dat jos de pe foc, se lasă o jumătate de oră în care timp se taie portocalele în jumătăţi şi cu o lingură de lemn se scobesc bine până cade toată zeama şi miezul portocalelor.
Se stoarce bine o lămâie, se amestecă siropul, dacă zeama n-a fost scursă chiar peste el, strecurându-se printr-un tifon fără să se preseze, adică ţinându-se cârpa de amândouă capetele cu ambele mâni şi răsucind invers, adăugându-se gelatina care a fost spălată cu apă rece şi dizolvată cu puţin sirop.
Se strecoară şi se aşază siropul tot în forme. Gelatina se poate confecţiona în mai multe culori. Aşa de exemplu, după ce s-a prins se pune în vas un strat de gelatină de lămâie una de portocale şl apoi alta de vişine sau eventual de zmeură. Gelatina se poate pune şi în coşuleţe din coajă de portocale, ori în pahare. Se poate pune şi în straturi alternative de felii de portocale curăţate de pojghiţă.
Poftă bună!