Gem de catina cu lamaie din: catina, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg cătină 500 g zahăr 1 lămâie Mod de preparare: Speli fructele, le alegi şi le rupi codiţele. Le pui într-o cratiţă, torni apă cât să le acoperi şi le laşi să clocotească 5 minute. Le scurgi, le pasezi şi le treci printr-o […]
Gem de catina
PrinteazaGem de catina din: catina, zahar.
- 2 kg catina
- 800 g zahar
Mod de preparare:
Alegi fructe intens colorate, care se coc la sfârșitul lunii octombrie.
Pui boabele de cătină în strecurătoare și le treci prin jet de apă rece, apoi le cureți de codițe.
Le pui la fiert într-o cratiță smălțuită, cu apă cât să le acopere. Le fierbi timp de 5 minute, apoi le scurgi.
Pasezi în blender cantități mici de fructe pe care le pasezi apoi printr-o sită, astfel încât pe aceasta să rămână numai semințele.
În felul acesta, profiți și de substanțelele nutritive din coaja de cătină, știut fiind că uleiul de cătină este prezent mai mult în coaja boabelor.
Pui la fiert din nou pasta de fructe împreună cu zahărul, pentru 15-20 de minute.
Amesteci permanent deoarece în prezența zahărului, pasta de fructe se prinde mai ușor de baza vasului.
Când gemul a mai scăzut, iei cratița de pe foc și umpli borcane de 400 ml, în prealabil spălate, sterlizate și așezate pe suporturi metalice.
Înfiletezi capacele și depozitezi borcanele în cămară.
Gem de catina
Pofta buna!
poate te intereseaza si:
Ceai de fructe de catina
Cătină-Fruct (Hippophae Rhamnoides) Descriere Denumire populară: cătină, cătină de râu, cătina albă. Cătina este un arbust care poate creşte pănă la 5-6 metri înălţime. Ramurile prezintă numeroşi ţepi lungi,foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gălbui, sunt mici şi apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele. […]
Pofta buna!