Gem delicios de caise
PrinteazaGem delicios de caise din: caise, zahar, apa, baton de vanilie.
Ingrediente:
- 3 kg caise bine coapte
- 1,5 kg zahăr
- 2 pahare apă
- 1 baton de vanilie (sau 3 plicuri de zahăr vanilat)
Mod de preparare:
Se spală caisele, se scurg bine, se rup în două, se scot sâmburii şi se acoperă cu zahăr.
Se lasă astfel câteva ore, la rece (chiar de seara până dimineaţa), pentru a se topi tot zahărul.
A doua zi se pun fructele la foc, se adaugă zahărul vanilat sau batonul de vanilie, apa şi se lasă să fiarbă la foc iute până scade zeama.
Se îndepărtează spuma care se formează şi se amestecă mereu pentru a nu se lipi pe fundul vasului.
Când gemul este bine scăzut, se face proba punând o linguriţă de gem pe farfurie.
Dacă este suficient de închegat când se răceşte, se ia de pe foc, se pune fierbinte în borcane calde şi se lasă la sterilizat, 15 minute, în cuptorul încins, dar cu focul foarte mic.
Se acoperă cu capace sterilizate şi se păstrează la loc întunecat si bine aerisit.
Gem delicios de caise
Pofta buna!