Gem delicios de zmeura cu lamaie
PrinteazaGem delicios de zmeura cu lamaie din: zahar, zmeura, apa, lamaie.
- 1 kg zmeură
- 500 g zahăr
- 200 ml apă
- 1/2 lămâie mică
Mod de preparare:
Pui apa şi zahărul în vas şi faci un sirop. Speli zmeura şi o pui în sirop. Eu am un tuci special, din fontă, în care nu se lipeşte, dar dacă pui fructele în cratiţă obişnuită, trebuie să aşezi pe ochiul aragazului o bucăţică de tablă, să nu aibă putere focul (să fie moderat) şi să nu se lipească.
Amesteci foarte des în dulceaţă şi laşi să fiarbă uşor, la foc potrivit. Când s-a legat ca o miere fluidă, storci zeama de la lămâie şi mai fierbi puţin. Eu nu,pun nimic altceva pentru închegare, nici esenţe, las fructele să-şi păstreze esenţa lor.
Pun dulceaţa fierbinte în borcănele. în borcan pui o linguriţă să preia temperatură, ca să nu se spargă borcanul, iar după ce s-a umplut borcănelul, scoţi linguriţa şi o muţi în următorul borcan.
Pentru dulceaţă, consistenţa trebuie să fie subţite, dacă vrei gem, mai laşi să fiarbă puţin, până devine mai groasa. După răcire, dulceaţa (gemul) se mai îngroaşă puţin.
Fără capace, dai borcanele umplute la cuptor, până se face o pojghiţă subţire deasupra. Apoi te-scoţi, le strângi capacele şi le laşi acoperite cu un prosop până a doua zi, când le duci în cămară.
Pofta buna!