Gem din trei fructe
PrinteazaGem din trei fructe din: zmeura, caise, visine si miere.
- 2 kg zmeura
- 1 kg caise
- 1 kg visine sau cirese
- 1 1/2 kg zahar sau miere
Mod de preparare:
Se spala fructele, separat, sub jet de apa. Se curata visinele de codite si de samburi, iar caisele se curata numai de samburi. Se trec prin masine de tocat si se amesteca impreuna cu zaharul sau mierea.
Se pun la fiert la foc mediu, intr-un vas emailat, cu gura larga, amestecand neintrerupt pentru ca apa sa se evapore cat mai repede, iar gemul sa nu se prinda de cratita. Daca totui se lipeste, se rastoarna rapid gemul intr-un alt vas si se continua fierberea.
Se face apoi proba: se pune o lingura de gem pe o farfurioara rece. Dupa ce gemul s-a racit, se trece cu marginea lingurii prin mijlocul locului. Daca partile nu se apropie, gemul este legat si se poate opri fierberea.
Se spala borcane de 350 ml, se asaza pe o tava si se sterilizeaza in cuptorul cald. Se scoate tava cu borcane si se toarna cate o lingura de gem cald. Dupa ce se umplut borcanele, se capseaza si se lasa sa se raceasca intre paturi.
Gem din trei fructe
Pofta buna!