Gem de gutui cu nuca
PrinteazaGem de gutui cu nuca din: gutui, zahar, nuca, apa.
- 10 kg gutui
- 2 kg zahăr
- miezul de la 50 de nuci
- 4 l apă
Mod de preparare:
Speli bine gutuile de puf şi de praf. Apoi iei câte una, îi tai cotorul şi o tai pe jumătate, scoţându-i căsuţa cu seminţe.
Dai pe răzătoarea mare amândouă jumătăţile şi treci la următoarea gutuie, procedând la fel.
După ce ai terminat de răzuit gutuile, le pui într-un vas şi adaugi zahărul peste ele.
Pui şi 1 l de apă şi amesteci. Le laşi, iar a doua zi le pui în tuci, la foc. Completezi cu apa rămasă şi, dacă mai trebuie, mai pui.
Ele nu-şi lasă zeamă şi de aceea trebuie să adaugi tu apă ca să aibă în ce să fiarbă şi să nu se lipească. Trebuie să poţi amesteca uşor în compoziţie.
Le fierbi cam 3-4 ore şi cu o jumătate de oră înainte să opreşti focul, pui şi miezul de nucă.
Mai fierbi şi cu miezul de nucă, apoi-opreşti focul, când s-a evaporat aproape toată apa. Laşi să se răcească în tuci o jumătate de oră, după care repartizezi gemul în borcane.
Pui pe rârid borcanele într-o oală mai mare, torni apă peste ele, cât să le acopere 2/3 şi le sterilizezi o jumătate de oră din momentul în care încep să fiarbă.
Scoţi din oală borcanele şi le pui la un loc, acoperindu-le cu o pătură. Le depozitezi a d0ua zi în cămară.
Pofta buna!