Gem picant
PrinteazaGem picant din: mere, prune, pere, zahar, lamaie, ghimbir, baton de scortisoara si nuca.
- 1,3 kg mere
- 1,3 kg prune
- 900 g pere
- 2 kg zahar
- 1 lamaie
- ghimbir (cam 2 cm)
- 1 baton de scortisoara
- 100 g nuca
Mod de preparare:
Curăţă de coajă fructele spălate şi îndepărtează sâmburii. Păstrează într-un săculeţ de pânză seminţele de măr.
Feliază merele şi perele şi pune-le într-o cratiţă împreuna cu jumatatile de prune.
Toarna apa cat sa acopere stratul de fructe, pune saculetul cu seminte si lasa la foc mic pana se inmaoie totul, aproximativ 45 de minute.
Ia cratiţa de pe foc, adaugă zahărul şi amestecă până se dizolvă. Pune batonul de scorţişoară şi pe cel de vanilie, ghimbirul, coaja şi sucul de la lămâie, nuca zdrobită.
Pune din nou pe foc şi mai lasă 30 de minute de la primul clocot, la cu linguriţa din compoziţia fierbinte şi pune pe o farfurie.
Dacă în câteva secunde se formează o pojghiţă deasupra, sigur e numai bun de pus în borcane. Dacă nu, mai lasă pe foc, amestecând mereu.
Scoate rădăcina de ghimbir, batoanele de vanilie şi scoţişoară şi toarnă gemul picant în borcane sterilizate, închide ermetic şi lasă să se răcească în tihnă, de preferat acoperite cu o pătură.
Gem picant
Pofta buna!
Vreau sa gust si eu din gemul asta picant!