Gem de prune şi corcoduşe cu ghimbir, rom si scortisoară
PrinteazaGem de prune şi corcoduşe cu ghimbir, rom si scortisoară din: prune, corcoduse, zeama de lamaie, zahar, scortisoara, ghimbir si esenta de rom.
- 1 kg prune
- 1 kg corcoduse galbene si rosii
- zeama de la 1/2 lamaie
- 700 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita rasa praf de ghimbir
- 1 fiola esenta de rom
Mod de preparare:
Tai prunele în patru, le pui în oala în care faci gemul, le acoperi cu un rând de zahăr, deasupra pui corcoduşele desfăcute în jumătate ca să-şi lase zeama şi deasupra restul de zahăr. Laşi acoperit până a doua zi când pui pe foc, dar nu direct pe flacără şi amesteci mereu, să nu se prindă.
Pui după vreo jumătate de oră şi mirodeniile. De obicei, pun 400 g de zahăr la 1 kg de fructe, exact cât trebuie de dulce. Spre sfârşit, adaugi sucul de lămâie. Laşi să fiarbă o oră sau două în funcţie de cât de scăzut vrei să iasă, ţinând cont că se mai leagă după răcire. Pui puţină compoziţie pe o farfurioară şi vezi dacă se împrăştie. Din compoziţia asta îţi ies aproximativ 4 borcane.
Treci compoziţia prin sită deasupra oalei cu gem. Borcanele spălate şi clătite le opăreşti cu apă fiartă, le laşi să se usuce, după care le bagi la cuptor fără capac pentru 15-20 de minute. Pui gemul în borcane, le mai dai la cuptor 15 minute, pui capacele pe care le strângi foarte bine şi le mai laşi la cuptor 30 de minute cu uşa întredeschisă. Este un gem aromat, mai mult jeleu, şi cu o culoare superbă.
Pofta buna!
Interesant gemul asta de prune si corcoduse, cand mai faci sa-mi dai si mie