Gem de roşii, cu aromă de vanilie
PrinteazaGem de roşii, cu aromă de vanilie din: rosii, zahar, lamaie, pastaie de vanilie.
Ingrediente:
- 2 kg rosii
- 1 kg zahar
- 1 lamaie
- 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare:
Alegi roşii bine coapte, care au mai puţine seminţe. Speli roşiile, le laşi să se scurgă şi le crestezi în vârf, în formă de cruce.
Pui pe foc o cratiţă cu apă. Scufunzi fiecare roşie în apa fierbinte, pentru câteva secunde, apoi le scoţi într-un castron în care sunt cuburi de gheaţă.
Cureţi roşiile de coajă, le toci mărunt şi le îndepărtezi cotoarele.
Le laşi să se scurgă în strecurătoare, timp de 30 de minute.
Pui la fiert, la foc mic, roşiile scurse împreună cu zahărul şi păstaia de vanilie crestată pe lungime.
Din când în când, aduni spuma care se formează.
Spre sfârşit, când gemul începe să se lege, torni zeama de lămâie, amesteci şi faci proba pe o farfurie rece: treci cu o lingură prin mijlocul unei cantităţi mici (1 linguriţă) de gem răcit, iar dacă cele două părţi nu au tendinţa de a se reuni, gemul este legat şi opreşti fierberea.
ÎI pui fierbinte în borcane de 300 ml, închizi ermetic borcanul şi laşi gemul să se răcească sub pături, până a doua zi.
Gem de roşii, cu aromă de vanilie
Pofta buna!
Foarte bun gemul de rosii