Ghiveci de peste (variante)
PrinteazaGhiveci de peste din: peste , morcovi, ceapa, patrunjel, ardei, telina, bulion, ulei, piper, sare, mazare, fasole, cartofi, bame.
- 1 kg peşte (unul sau mai multe bucăţi)
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 pătrunjel
- 1 ardei gras
- 1/2 telină
- 2-3 linguri bulion (sau patru roşii)
- ulei
- piper boabe
- sare
opţional:
- o mână de mazăre
- o mână de fasole verde
- 2 cartofi
- bame
Mod de preparare:
Se foloseşte de preferinţă crap, dar este bun şi din alt fel de peşte comun, de exemplu caras, plătică etc.
Peştele se curăţă bine de solzi şi de intestine, apoi opţional i se poate tăia capul. Se spală bine şi se pune la scurs. După ce s-a zvântat, se taie în bucăţi mai mici, se presară cu sare şi se lasă încă o jumătate de oră.
Separat, se pregătesc zarzavaturile, care se curăţă, se spală şi se taie în feliuţe subţiri (rondele) sau se trec printr-o râzătoare mare. Mazărea, dacă este mai tare, şi fasolea verde se fierb separat. Cartofii se taie în cubuleţe.
Intr-o cratiţă mai mare, se pune la foc potrivit ulei, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt. Când ceapa s-a îngălbenit, se adaugă ardeiul tocat, puţin după aceea morcovul şi se continuă cu pătrunjelul, ţelina şi cartofii. Când legumele încep să se înmoaie, se adaugă bulionul subţiat cu un pahar de apă, sau roşiile tocate mărunt.
Se adaugă apoi (opţional) fasolea, mazărea şi piperul. Se potriveşte de sare şi se mai lasă totul la fiert înăbuşit.
Când zarzavatul este aproape gata, se scoate tava şi se adaugă bucăţile de peşte. Dacă este cazul, se mai toarnă un pahar de apă (sau vin, spun „cunoscătorii”); se toarnă apoi şi restul de ulei, având grijă ca peştele să fie uns deasupra.
Se pune la cuptor, pentru încă 15-20 de minute, până când peştele s-a făcut complet. Se serveşte rece, cu mămăligă caldă; se poate folosi şi mămăliga rece, coaptă pe plită (sau pe o tablă încinsă).
Sunt multe variante de pregătire a ghiveciului de peşte, în funcţie în special de ingredientele folosite şi de soiul de peşte. Dintre acestea menţionăm:
- ghiveci cu vinete: Vinetele tăiate rondele subţiri, după ce sou lăsat la scurs, se prăjesc puţin, apoi sunt folosite (în cantitate mai mare) la ghiveci. In această variantă se foloseşte şi usturoi (15-20 căţei) tăiat fin, care se adaugă odată cu peştele;
- ghiveci cu conopidă, cu bame, cu tarhon: In aceste Cazuri, ingredientul care dă numele ghiveciului este majoritar.
Pofta buna!