Ghiveci in ulei
PrinteazaGhiveci in ulei
- 300 g morcov
- 500 g cartofi
- 1 ţelină
- 300 g păstarrnac
- 300 g ceapă
- 100 g mazăre
- 200 g fasole verde
- 5 ardei graşi
- 2 legături verdeaţă
- 3 g boia
- 2 g piper
- 120 g ulei
- 100 g vin
- 50 g bulion
- sare
Mod de preparare:
Zarzavatul curăţat şi tăiat în bucăţi lunguieţe se căleşte pe rînd în ulei, sau se prăjeşte împreună la cuptor. Separat se prăjeşte ceapa tocată mărunt, care se stinge cu bulion şi apă. Se adaugă boia şi se amestecă zarzavatul prăjit sau călit. Se adaugă vin, sare şi piper după gust.
Se lasă să dea în fiert, apoi se pune la cuptor pînă ce se rumeneşte deasupra şi se moaie zarzavatul. Dacă zarzavatul s-a rumenit la suprafaţă, iar legumele nu sînt încă gata, se acoperă vasul cu celofan uns cu ulei, pentru ca ghiveciul să nu se ardă şi să capete aspect urît.
La prepararea ghiveciului se poate renunţa la unele legume, înlocuindu-le cu altele, după sezon.
Pofta buna!