Ghiveci taranesc de legume
PrinteazaGhiveci taranesc de legume din: legume si zarzavaturi, ulei, sare.
- toate tipurile de legume şi zarzavaturi de sezon disponibile (ceapă, morcov, vinete, ardei, cartofi, ţelină, păstârnac, pătrunjel, roşii, praz, capere etc.)
- 0,1 I ulei
- sare
Mod de preparare:
Legumele se curăţă, se spală şi se taie în feliuţe subţiri. Se prăjesc apoi separat, rumenindu-se pe ambele feţe.
Intr-o cratiţă mai mare, în uleiul în care s-au rumenit legumele, se pune ceapa la prăjit. Când ceapa s-a îngălbenit, se adaugă ardeiul şi se amestecă pentru a nu se prinde. Se adaugă apoi restul legumelor şi zarzavatului.
Când ghiveciul este aproape făcut, se adaugă şi roşiile tăiate mărunt. Se fierb în continuare, amestecând pentru a nu se prinde.
Pericolul este ca ghiveciul să se „prindă” pe tigaie. Din acest motiv tigaia (cratiţa) se pune pe o tablă mai groasă la foc, iar în final se bagă la cuptor. Tot din acest motiv, multă lume toarnă pe parcurs câte puţină supă sau apă în cratifăfdar acest lucru, după părerea noastră, scade din valoarea mâncării.
Ghiveciul se poate pregăti şi cu carne (de porc, de viţel sau de pasăre), care se prăjeşte separat şi se pune în ghiveci spre final, odată cu roşiile.
Se serveşte cald, cu mămăligă caldă (şi vin sec – preferabil unul roşu).
Pofta buna!